Virgin Galactic се приближава с една стъпка по-близо до комерсиалните космически полети

Flying at Mach 3 и достигащ над 55 мили над Земята в събота, частният космически кораб на британския милиардер сър Ричард Брансън Virgin Galactic Holdings (NYSE: SPCE ) Inc завърши първия си пилотиран космически полет от новото си домашно пристанище в Ню Мексико .

Това е крайъгълен камък в усилията на Брансън от близо две десетилетия да създаде търговска „космическа линия“, която да отведе плащащите клиенти в космоса.

Известен като първият човешки космически полет от щата, корабът SpaceShipTwo на Branson се издигна в пустинята на около 45 мили североизточно от Лас Крусес, Ню Мексико, около 10:35 ч.

Около 50 минути по-късно, пътувайки с повече от 2300 мили в час, той достигна височина, която НАСА признава за космос и постигна статут на суборбитален полет.

„Добре дошли в космоса“ компанията публикува в Twitter.

Брансън сподели видеоклипове от полета в социалните медии и заяви в Twitter, „Радвам се, че съм на полета до първия полет на човешки космически полет на Virgin Galactic от величествения космодрум Америка.

В пилотската кабина са били CJ Sturckow и Dave Mackay, които са достигнали космоса, докато Kelly Latimer и Michael Masucci са пилотирали самолет-носител, който е помогнал на кораба да се издигне, съобщиха от компанията.

Космическият самолет, който може да побере шест пътника, се плъзна към кацане на писта безопасно с двамата си пилоти около 11:45 ч.

„Екипажът изпита изключителни гледки към яркото, изкривено със сини рамки изкривяване на земята срещу чернотата на космоса … Техният опит днес дава на бъдещите клиенти на астронавтите на Virgin Galactic поглед върху това, което предстои“, се казва в съобщението на компанията.

Брансън основава компанията през 2004 г. и това е третият път, когато компанията му съобщава, че е достигнала до космоса.

„Вашингтон пост“ съобщи, че този полет идва в критичен момент за Брансън, тъй като неговото космическо предприятие е изправено пред конкуренция от собствените усилия на основателя на милиардера Джеф Безос „Амазонка“ (NASDAQ: AMZN ) да създаде търговска космическа линия.

Полетът в събота е първият път, когато занаятите на Брансън достигат до космоса от повече от две години, когато компанията премества дейността си от Мохаве, Калифорния, в Ню Мексико.

Майкъл Коглазиер, главен изпълнителен директор на Virgin Galactic, заяви в изявление: „Днешният полет демонстрира присъщата елегантност и безопасност на нашата система за космически полети, като същевременно бележи голяма стъпка напред както за Virgin Galactic, така и за човешки космически полети в Ню Мексико.“