Междугодишният темп на инфлация в САЩ е 4,2%!

От миналия март има опасения на финансовите пазари за евентуално нарастване на инфлацията, уреждаща, което ще доведе до увеличаване на доходността на американските облигации и рязък спад на финансовите пазари. Съмненията относно тази възможност не са изчезнали напълно, както отбелязахме в по-ранни статии тази седмица, но това беше окончателно потвърдено вчера.

Може би това са най-очакваните данни за инфлация през последните месеци и след като знаем данните за междугодишния ИПЦ в САЩ от сряда 12 май, опасенията се изпълниха:

междугодишният ИПЦ възлезе на 4,2% в сравнение с 3,6%, очакван от консенсуса на пазара

Това представлява увеличение на ИПЦ от 2.6% на 4.2% само за един месец.

Това силно нарастване на инфлацията може да се обясни с различните икономически мерки, предприети в Съединените щати за борба с пандемията, както от Федералния резерв, така и от програмата, одобрена от Джо Байдън през март миналата година за сума от 1,9 милиарда щатски долара директна помощ за американските домакинства.

Тези политики, заедно с усъвършенстваната програма за ваксинация, силно подтикнаха американската икономика по пътя към икономическо възстановяване след кризата, причинена от Covid-19.

Този подем в инфлацията подновява очакванията, че Федералният резерв ще реши да започне да оттегля своите стимулиращи програми, като от своя страна увеличава лихвените проценти и по този начин влияе пряко както на пазара на облигации, така и на пазара на акции.

Повишаването на лихвените проценти би пряко засегнало пазара на облигации, тъй като новите емисии облигации трябва да предлагат по-висока доходност, така че неизплатените облигации ще трябва да намалят цената си още повече, за да се конкурират с тази доходност. 

Не трябва да забравяме, че на пазара на облигации:

Увеличаването на рентабилността генерира спад в цената на облигацията

Намаляването на рентабилността причинява повишаване на цената на облигацията.

Следователно, имайки предвид тази новина, вчерашната сесия доходността на американската T-Note регистрира ръст от 4.42%, като по този начин продължи с нарастванията от последната седмица. 

Паниката от инфлацията и възможната промяна в сегашното статукво продължиха да повличат надолу основните фондови борси, като спадът беше повече от 2% на Уолстрийт и 2,49% на японския Nikkeiпоради което продължи с спада в селективните японски като и както коментирахме във вторник . 

Тези силни спадове влачат европейския пазар в днешната сесия, като обобщените спадове на основните европейски пазари в момента са между 1,5 и 2%. Нещо повече, тази ситуация предизвика силен отскок в така наречения индекс на страхa и VIX премина от търговия близо до 18 пункта до търговия над 26 пункта, надхвърляйки средното си ниво от 200 сесии.

Развитие на цените на VIX през последните 5 години:

2020: 65,09%

2019: -45,79%

2018: 130,25%

2017: -21,37%

2016: -22,90%

Източник:Admiral Markets