Биткойн възстановява някои загуби след срив, предизвикан от Мъск

Биткойн се върна над $ 50 000 в азиатската търговия в четвъртък, оттегляйки някои от 17-те процента, следвайки съобщението на Илон Мъск, че Tesla (NASDAQ: TSLA ) Inc ще спре да приема цифровите токени като плащане за своите автомобили.

Цената на най-голямата криптовалута в света спадна от около 54 819 до 45 700 долара, най-ниската от 1 март, за малко под два часа след туита малко след 22:00 GMT. Той възстанови около половината от този спад в началото на азиатската сесия и последно се търгуваше с около $ 51 099.

Ether, втората по големина криптовалута в света, последва подобен модел, като спадна с 14%, за да достигне минимума от 3,550 долара, преди да отскочи отново над 4000 долара.

„Загрижени сме от бързо нарастващото използване на изкопаеми горива за добив на биткойни и транзакции, особено въглища, които имат най-лошите емисии от всички горива“, пише Мъск.

Съобщението на Tesla на 8 февруари, че е купило 1,5 милиарда долара биткойн и че ще го приеме като плащане за автомобили, е един от факторите зад нарастващата цена на цифровия токен тази година.

В резултат на това коментарите на Мъск разтърсиха пазарите, въпреки че той каза, че Тесла няма да продава никакви биткойни и ще възобнови приемането на криптовалутата веднага щом добивът премине към по-устойчива енергия.

Цифровата валута все още е с 30% по-висока, отколкото преди анонса на Tesla от февруари.

При сегашните темпове добивът на биткойни поглъща приблизително същото количество енергия годишно като Холандия през 2019 г., показват данни от университета в Кеймбридж и Международната енергийна агенция.

„Проблемът (с огромното използване на енергия от биткойн миньори) е отдавна известен, така че не е нищо ново, но взето заедно с последните коментари на Мъск за dogecoin, последните му коментари изглежда предполагат, че страстта му към криптовалутите може да отслабва“, каза Макото Сакума изследовател в изследователския институт NLI в Токио.

Криптовалутата dogecoin загуби повече от една трета от цената си в неделя, след като Мъск, чиито туитове стимулираха търсенето на токена по-рано тази година, го нарече „шум“ в комедийното шоу „Saturday Night Live“. Във вторник обаче той попита последователите си в Twitter дали искат Тесла да приеме dogecoin.

По-широката продажба на рискови активи на традиционните пазари е друг фактор за спада, каза Джефри Уанг, базираният във Ванкувър ръководител на Америка в Amber Group, доставчик на криптовалутни услуги.

„Не мисля, че всичко се разпродава само заради тази новина. Това беше вид сламка, която счупи гърба на камилата по отношение на увеличаването на риска от разпродажба“, каза той.

В сряда S&P 500 падна с 2,1%, а Nasdaq Composite загуби 2,7%. ( N )

По-малките криптовалути бяха по-малко засегнати от новините.

„Интересното е, че алткойните се представят добре“, каза Джъстин д’Анетан, мениджър продажби в базирания в Хонконг ръководител на борсовите продажби в Diginex, компания за цифрови активи.

„Причината, посочена в туита, е използването на изкопаеми горива за добив на BTC, но повечето криптовалути вече са намерили по-ефективни начини да направят това и следователно са по-добри от резултатите.“

Биткойн се бори, откакто достигна рекордните 64 895,22 долара в средата на април, като спадна до границата от 47 000 долара само 11 дни по-късно, преди да се движи около 58 000 долара от началото на май.

За разлика от това, етерът се покачи до рекордните $ 4,180.12 в сряда и дори при сегашното оттегляне се е увеличил с 435% през 2021 г., засенчвайки нарастването на биткойна със 75%. Популярността му произтича отчасти от нарастващия брой употреби на мрежата ethereum, включително незаменими токени, които се използват за удостоверяване на уникална собственост върху неща като онлайн произведения на изкуството.

Индексът на доминиране на биткойн, съотношение на дела на биткойн от общата пазарна капитализация на всички криптовалути, е спаднал до 42%, най-ниският от юни 2018 г.

„Търговията, която настоявахме от известно време, е с къси биткойни, дълъг етер и тази търговия е нещо хубаво“, каза Крис Уестън, ръководител на изследването в брокер Pepperstone в Мелбърн.

„Въпросът, който всички задават, е на какъв етап етерът ще има по-голяма пазарна капитализация от биткойните и мисля, че този ден ще дойде .