Страхът от инфлация и слабият долар движат златото

Както споменахме във вчерашния анализ, страхът от възможността инфлацията да скочи стремително в Съединените щати отново е инсталиран на финансовите пазари, което води до широкомащабни спадове на основните борсови индекси по света, тласкайки добре познатия индекс на страха VIX нагоре с 22 пункта.

Тази волатилност на пазара доведе до търсене на злато в последните сесии, като по този начин засили статута му на актив убежище.

От своя страна, както споменахме в техническия анализ от понеделник, доларовият индекс загуби 2,11% през април. Следователно това благоприятства отскока на златото от годишните минимуми, след като се образува двойно дъно в близост до нивото на корекция на Фибоначи от 61,8% от върховете, достигнати на 7 август 2020 г.

Това движение може да бъде обяснено благодарение на силната отрицателна корелация което можем да наблюдаваме в Корелационната матрица между долара и златото.

Технически погледнато, златото в основата си е актив убежище и ако погледнем дневната графика, можем да видим как след последния спад на фондовите пазари то е преживя силен тласък.

Ценният метал успя да се възстанови до нива над 1845 долара за тройунция, след като най-накрая надвиши важната си средна стойност за 200 сесии в червено, която действаше като основно ниво на съпротива след потвърждаване на пробива на мечия канал, което доведе до отстъпление към средната стойност за 18 сесии в черно.

Този нов бичи импулс предизвиква бичо кръстосване на средните стойности, което може да потвърди промяната в тенденцията. В резултат на това може да видим допълнителен тласък в цената в търсене на настоящото си основно ниво на съпротива, в зелената лента. 

Понастоящем се забелязва, че Стохастичния индикатор е на свръхкупени нива, така че не можем да заключим, че цената може да направи някаква корекция в търсене на подкрепа, за да набере скорост.

Развитие на цената на златото през последните 5 години:

2020: 21,86%

2019: 15,45%

2018: -3,22%

2017: 12,75%

2016: 10,12%

Източник: Admiralmarkets