Техническа разпродажба, китайски PPI, колониални трепети на Crypto – какво движи пазарите

Разпродажбата на технологични запаси ще продължи, след слабост в Азия и Европа за една нощ. Акциите са значително по-слаби след появата на признаци на инфлация в Китай – но група от говорители на Федералния резерв има възможност да успокои нервите преди утрешното пускане на CPI в САЩ Крипто активите също са разпродадени, тъй като кибератаката Colonial Pipeline илюстрира централното място на криптовалутите в глобален бизнес с рансъмуер, приближаващ се до системни пропорции. А ОПЕК и Американският петролен институт публикуват редовни актуализации за доставките на петрол. Ето какво трябва да знаете на финансовите пазари във вторник, 11 май.

1. Техническата разпродажба е настроена да продължи

Разпродажбата на технологични акции изглежда ще продължи, когато Wall Street се отвори по-късно, като фючърсите на Nasdaq 100 вече са намалели с повече от 1% в предварителната сесия.  

Други американски индекси се представяха по-добре, но бяха и по-ниски: фючърсите на Dow Jones спаднаха с 0,4%, докато фючърсите на S&P 500 паднаха с 0,7%.

Повишаването на цените на суровините и зараждащите се опасения от парично затягане изглежда са били катализаторът за хода, започнал в понеделник, но също така работят и редица други фактори, от нарастващия регулаторен риск до осъзнаването на небесните оценки и последващото въртене в стойностни запаси.

Китайските технологични акции се задържаха сравнително добре през нощта, но южнокорейският KOSPI падна с 1,2%, като производителите на чипове се откроиха сред губещите. Тайванското производство на полупроводници (NYSE: TSM ) също е спаднало с 3,1% в Тайван, докато в Европа производителите на чипове също водят индекса STOXX Technology до спад от 2,2%.  

2. Смесената картина на инфлацията в Китай

Тези, които търсят признаци на инфлация, видяха нови доказателства за това в последните данни за цените на производители в Китай , които се повишиха с най-бързия годишен темп от три години и половина през април. В PPI нарасна до 6.8% от 4.4% през март, дължи до голяма степен на очакванията на поръчки за вътрешни инвестиции инфраструктура.

Потребителската инфлация в Китай обаче се е повишила с по-малко от очакваното до 0,9%, въпреки признаците, че глобалният недостиг на чипове се дължи на по-високи цени на уредите. (Отделно японският Nissan предупреди за една нощ, че ще се бори да реализира печалба тази година поради емисията на чипове).

Отделно данните от преброяването в Китай показват, че населението му е нараствало с най-бавния темп от над 100 години през десетилетието до 2020 г. Свиването на населението в трудоспособна възраст на Китай и нарастващият брой пенсионери, които ще трябва да подкрепи, може да окажат значителен натиск за повишаване на заплатите в дългосрочен план, при равни други условия.

3. Crypto се присъединява към разпродажбата; Мъск се опитва да събере фенове на дожите

Крипто активите се присъединиха към разпродажбата, тъй като рансъмуерната атака на Colonial Pipeline съживи страховете, че регулаторите могат да ограничат използването на такива валути.

Искането на хакерската група DarkSide за плащане в биткойн привлече ново внимание към това как анонимността и непроследимостта, предлагани от криптовалутите, улесняват глобалната престъпност.

Към 6:30 сутринта ET биткойнът спадна с 4,7% до 55 625 долара, докато Ethereum спадна с 3,5% до 3 962 долара. Dogecoin обаче отскочи мъртва котка от 1,8%, след като Илон Мъск се опита да възстанови щетите, нанесени от появата му в Saturday Night Live, като изследва Twitter дали Tesla (NASDAQ: TSLA ) трябва да го приеме.

Тесла има по-належащи проблеми, за които да се притеснява: Фондът за иновации ARK на Cathie Wood, един от най-големите си поддръжници, падна под 200-дневната си плъзгаща се средна стойност в понеделник, което може да предизвика повече откупувания и принудителна продажба на акциите на Tesla.  

4. Говорители на JOLTS и Fed

Четири дни след тревожно слаб доклад за заетостта, Министерството на труда пуска своето проучване на JOLTS за разкриване на работни места за март в 10:00 ET (14:00 GMT) Свободните работни места ще се увеличат до 7,50 милиона, затваряйки рекордното ниво, което са определили през 2019 г.

Цифрите ще хвърлят нова светлина върху степента, до която недостигът при наемане на работа през април се дължи на несъответствие между умения и възможности в работната сила, тъй като бизнесът си възвръща свободата да работи. Икономистите твърдят, че недостигът на работна ръка може едновременно да забави темпото на възстановяване и да окаже натиск за повишаване на заплатите по-бързо, отколкото би било в противен случай.

Останалата част от деня ще бъде прекъсната от речи на служители на Федералния резерв, които имат възможност да говорят за повишаването на инфлацията през април, което се очаква да бъде обявено в сряда. Президентът на Ню Йорк Фед Джон Уилямс получава търкаляне на топката в 10:30 ч. ЕТ, а Лаел Брайнард , Рафаел Бостич , Мери Дейли и Патрик Харкър се отбиват по-късно.

5. Colonial вижда тръбопровод до голяма степен отново онлайн до уикенда  

Компанията Colonial Pipeline Company заяви, че очаква потоците през нейните тръбопроводи за гориво към Източното крайбрежие да бъдат значително възстановени до уикенда , гарантирайки, че разместването на петролния пазар от кибератаката през миналата седмица върху него остава относително ограничено.

Президентът Джо Байдън каза, че вероятно Русия носи „известна отговорност“ за нападението, като има предвид доказателства, че хакерската група DarkSide е със седалище в Източна Европа. Не са представени обаче доказателства, които ги свързват с руското правителство, което ограничава вероятността от ответни действия, които могат да навредят на руските финансови пазари.

По този начин пазарът на петрол може да се върне към по-нормалната си рутина, която включва публикуването на месечния доклад на ОПЕК и ежеседмичните оценки на Американския петролен институт .