Връщането на страховете от инфлация удари борсовите индекси

По време на вчерашната сесия наблюдавахме как страхът от инфлация отново завладява пазарите, причинявайки генерално отрицателно затваряне на индексите в Северна Америка, сред които се откроява спадът на технологичните

компании

Nasdaq претърпя спад от 2,55%

SP500 падна с 10.4%

DJI30 загуби само 0,10%.

Тези значителни понижения бяха придружени от силен растеж на известният индекс на страха VIX, който вчера отчете ръст от 17,80% до 19,66 пункта през деня. Междувременно днес индексът продължава да се покачва над 10% и вече се търгува на нива, близки до 22 пункта.

Този силен страх от повишаване на инфлацията зарази останалите световни фондови пазари, които днес се търгуват на червено с понижения от над 2%. Това включва индексите Euro Stoxx 50CAC40 и DAX30, въпреки че тези спадове могат да се увеличат по време на сесията, в зависимост от поведението на американските фондови пазари.

От своя страна основният японски индекс Nikkei 225 затвори с понижения от 2,75% като показателят отвори отрицателно и увеличаваше тези загуби последователно през цялата сесия.

Технически погледнато, ако разгледаме дневната графика, можем да видим как тези спадове са довели до затваряне под възходящата тренд линия, което може да доведе до по-нататъшен спад в цената до долната линия на триъгълната формация (в червено), в която се намира в момента.

Пробив на това важно ниво на подкрепа може да потвърди промяната в тенденцията, увеличавайки спадовете до 200-периодната пълзяща средна в червено. Докато цената възстанови дългосрочния си възходящ тренд и надмине върховете от априлското ниво. До тогава не можем да очакваме голяма покачване.

Източник:admiralmarkets